Femina pyrkii parantamaan medialukutaitoa ja kriittisen ajattelun taitoja.

Kansallinen mediakasvatuspolitiikka

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2019 julkaisemassa medialukutaitoa Suomessa koskevassa linjauksessa hahmotellaan mediakasvatuksen kenttää. Siinä kuvataan mediakasvatuksen vahvuudet, arvot ja periaatteet Suomessa. Politiikassa korostetaan kolmea päätavoitetta:

  • Kattava mediakasvatus.
  • Laadukas mediakasvatus.
  • Mediakasvatuksen järjestelmällinen toteuttaminen
Media-analyysit ja kriittinen ajattelu

Media-analyysi ja kriittinen ajattelu auttavat meitä ymmärtämään tiedon ja mediasisältöjen maailmaa. Ne auttavat meitä löytämään oikeaa tietoa, tekemään hyviä valintoja ja käyttämään mediasisältöjä vastuullisesti.

Kyberturvallisuus

Kyberhygienia tarkoittaa sitä, miten tietokoneen käyttäjät pitävät järjestelmänsä turvassa verkossa. Se tarkoittaa suojautumista kyberuhkia vastaan ja riskien vähentämistä. Hyvällä kyberhygienialla on monia etuja.

Tekoäly

Tekoäly ja sen vaikutukset lapsiin, nuoriin ja aikuisiin.
Tekoäly voi auttaa lapsia oppimaan. Mukautuva tekoäly ottaa huomioon yksilölliset tarpeet, kontekstin ja mieltymykset. Tekoäly voi analysoida suurta dataa kuvioiden tunnistamiseksi, tarpeiden arvioimiseksi ja parhaiden palvelujen tarjoamiseksi eri aloilla, kuten terveydenhuollossa ja kaupunkisuunnittelussa. Tekoäly voi uhata lasten yksityisyyttä. Ihmisille on opetettava, miten he voivat suojella tietojaan verkossa. Tekoäly voi pahentaa eriarvoisuutta, jos siinä ei oteta huomioon lasten ja nuorten monimuotoisuutta. Tekoäly on voimakas, ja sitä olisi käytettävä eettisesti, erityisesti lasten ja nuorten kanssa.

Ikäihmisten medialukutaito on tärkeä taito, joka auttaa heitä navigoimaan digitaalisessa maailmassa.
Ikäihmisten tulisi olla tietoisia mediasta ja sen vaikutuksista sekä oppia käyttämään digitaalisia palveluita turvallisesti ja tehokkaasti.
Esimerkkejä ikäihmisen medialukutaidosta: tunnista luotettavat lähteet, kriittinen ajattelu, tietoturva, some- ja viestintätaidot ja digitaalisten palveluiden käyttö.