Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa ja lisätä pohjoismais-balttilaista yhteistyötä kestävän kehityksen tavoitteiden teemoissa edistämällä kestäviä elämäntapavalintoja, vihreää kasvua, kestävyyttä ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden voimaannuttamista pohjoismais-balttilaisen alueen vihreän tulevaisuuden rakentamisessa.
Hankkeen avulla pyrimme lisäämään kansalaisjärjestöjen johtajien ja yhteisön jäsenten, nuorten aikuisten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien kanssa työskentelevien sidosryhmien tietämystä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen tärkeydestä ja tarpeesta vähentää ylikulutusta, koska sillä on valtava ympäristö- ja ilmastojalanjälki.
Hankkeen toimintaan kuuluu: aloituskokous ja I kansainvälinen koulutus viroksi kestävän kehityksen tavoitteista yleensä, kestävästä elämäntavasta ja digitalisaatiosta (kohderyhmille ja korkean tason sidosryhmille ja kansalaisjärjestöjen edustajille (sisältää keskustelupäiviä, koulutus- ja työpajoja sekä hankkeen käynnistämisen); II ja III kansainvälinen koulutus ja opintomatkat Suomeen ja Ruotsiin); pohjoismais-balttilaisen kestävän kehityksen konferenssi 2024, jossa esitellään hankkeen tärkeimmät tulokset Islannissa (poliittinen julkilausuma, paikalliset toimintasuunnitelmat, verkkolähteet ja materiaalit), sekä kestävän elämäntavan edistämiseen ja muihin monialaisiin aiheisiin, verkostoitumiseen ja yhteistyöhön liittyvät viestintätoimet.
Hankkeessa on kumppaneita viidestä Pohjoismaasta ja Virosta, pääasiassa koulutus-, sosiaali-, ympäristö-, nais- ja nuorisojärjestöistä, jotka työskentelevät kestävän kehityksen tavoitteiden parissa, sekä epäsuorasti poliittisista päättäjistä, oppilaitoksista ja vihreiden yritysten edustajista.
Hankkeeseen osallistuu suoraan jopa 110 henkilöä.
Kaikki yhteistyökumppanit toimivat verkoston muutosten tekijöinä ja fasilitoijina, sillä se parantaa verkostoa entisestään ja tekee siitä hyvin toimivan ja vankan foorumin, joka käsittelee kestävää kehitystä ja vahvistaa yhteistyötä Pohjoismaiden neuvoston painopistealueilla.
HANKKEEN TULOKSET:
- Kohderyhmä on oppinut, miten kestävän kehityksen tavoitteet voidaan saavuttaa paikallisella ja kansainvälisellä tasolla ja miten he voivat edistää Agenda 2030:n toteuttamista, ja he kuvaavat omaa rooliaan kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
- Saatu teoreettista tietoa ja käytännön taitoja siitä, miten kestävä elämäntapa voidaan integroida ja vähentää ylikulutusta yhteisöissä.
- Tarjotaan tarvittavat kansalaisyhteiskunnan välineet haavoittuvia ryhmiä suosivien politiikkojen valmistelemiseksi ja toteuttamiseksi kestävän kehityksen koulutuksen, kiertotalouden ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden voimaannuttamisen yhteydessä, jotta ne voivat vaikuttaa myönteisesti omissa yhteisöissään.
- hankittiin uusia taitoja ja tietoja sekä jaettiin kokemuksia kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden valmiuksien kehittämisestä ja kaikkien kestävän kehityksen tavoitteiden teemoista ja edistettiin vihreää siirtymää, vastuullista kulutusta, ilmastonmuutosta, sukupuolten tasa-arvoa, digitaalista yhteiskuntaa sekä hyvän hallinnon ja kestävän hyvinvoinnin välineitä.
Vahvistetaan yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden, haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien ja sidosryhmien välillä Pohjoismaissa ja Baltian maissa. - Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden yhteistyöverkosto ”Green Habito” vahvistuu ja laajenee (uusia jäseniä ja toiminta-alueita).
- Kohderyhmät ymmärtävät paremmin YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja ”Sukupolvi 2030 -ohjelmaa” sekä sen pohjoismaista visiota, paikallisen toiminnan ja alueellisen yhteistyön merkitystä, kestävyyttä ja aikuisten oppimisen vaikutusmahdollisuuksia alueellisten prosessien ja kansainvälisen politiikan yhteydessä.
- Vahvistetaan aktiivisten kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden ja niiden edustajien, yhteisöjen, kouluttajien ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien edustajien, valtion laitosten edustajien ja muiden asiaankuuluvien organisaatioiden verkostoa.
- Laadittiin ehdotuksia strategioista ja politiikan muutoksista sekä luotiin poliittinen lausunto päättäjille ja paikallinen toimintasuunnitelma yhteisöille kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden, aktiivisten nuorten ja poliittisten päättäjien/sidosryhmien toimesta.
- Järjestettiin aloituskokous, III kansainvälistä koulutusta, sidosryhmäkokouksia (työpajoja) ja opintomatkoja sekä kansainvälinen konferenssi kansalaisjärjestöjen valmiuksien ja sidosryhmien vuoropuhelufoorumin laajentamiseksi Pohjoismaissa ja Baltian maissa.